Lista över den bästa litteraturen 2018

28.01.2019 kl. 20:41

 

Som uppföljare till förra årets lista. Den hittar ni här.

 

Eva-Stina Byggmästar - Locus Amoenus
Jag tröttnar aldrig på Eva-Stina. Jag fullkomligt förlorar, eller kanske återfinner mig själv i hennes språkvärld. Diktsamlingen Locus Amoneus är ett kärleksepos ur en Edens lustgård. En jollrande, bekymmerslös frizon där jag anar stråk av erotik utan att det på något vis är uttalat.

 

Birgitta Boucht - Tusenblad, en kvinna som snubblar
Tusenblad halkar i sitt badkar. Hon är gammal, ensam och kan inte ta sig upp själv. Hon förstår snart att det är här hon kommer dö senast inom ett par dagar. 
Boucht är en given favorit. Hon verkar inte kunna skriva dåligt. Också här - språket. Något slags prosapoesi och den fantastiska förmågan att kunna uttrycka så mycket med så få ord. Jag slås av häpnad varje gång och önskar att jag besatt den förmågan lika bra som hon.

 

Soheila Fors - Bakom varje fönster bor ett hjärta
Fors, som är aktiv författare och politiker och har grundat kommuniteter för utsatta kvinnor skriver om mäns våld i hederskulturer och om hur Sverige inte klarar av att ge dessa kvinnor samma demokratiska rättigheter som andra. Boken är full av sanna berättelser, baserat på samtal författaren haft med sönderslagna, våldtagna, ihopsydda, manipulerade och psykiskt misshandlade kvinnor. 
(Med dessa ord sagda bör jag kanske påpeka till alla tröghuvuden där ute att alla muslimska män inte misshandlar sina fruar och att det finns gott om västerländska maktkåta svin. Jag räknar mer än gärna upp dem på begäran.)
 

Jag var tvungen att läsa lite i gången. Det hela var så överväldigande, var så konkret och totalt ofattbart på en och samma gång.


Jag fick boken av farmor i julklapp. Hon visste nog inte riktigt vad hon köpte till mig. I hennes ögon bör jag antagligen skyddas från "Vem ska trösta knyttet?", vilket för mig in på nästa bok.
 

 

Tove Jansson - Vem ska trösta knyttet?
Jag läste den högt för en vän då hon låg i min famn. Det var en fin stund.


Tove Jansson - Sommarboken
Tänk att jag inte hade läst den förut. Den känns ju som en självklarhet om man är en kulturintresserad snusmumrik. Jag blev inte besviken. Sommaridyllen ute i finska viken. Det speciella bandet mellan en ung flicka och hennes fyndiga farmor. Boken andades. Jag får känslan av att karaktärerna lever inne i den och nästa gång jag besöker dem kommer där finnas nya berättelser.

 

Peter Wohlleben - Trädens hemliga liv
Tyska Wohlleben är biolog och skogvaktare. Han avslöjar forskning som gör att du aldrig kommer kunna se skogen på samma sätt igen. Naturen är magisk. En av de banalare sanningarna som kommer fram i boken är att träden växer fast i varandra med rotsystemen under marken. Om ett träd blir sjukt eller angripet och inte själv kan ta till sig näring kommer de kringliggande träden att ge det sjuka trädet näring genom rotsystemet. Man önskar ju att människodjuret hade ett sådant samhälle som i praktiken faktiskt fungerade.

 

 

Ellen Strömberg - Jaga vatten
Ellen har en fantastisk debutroman om sexualitet, identitet och småsamhället. Att vara uppväxt i en av städerna som boken utspelar sig på är ju kul i sig självt. Eller ja, städerna i boken förblir onamngivna, men jag vet ju.


Michael Ende - Momo och kampen om tiden
Igen en klassiker som jag inte läst förrän nu. Trots att den är skriven för snart 50 år sedan tror jag att den aldrig har varit så relevant som den är idag. En lång saga som egentligen skildrar verkligheten och hur vi ser på den. En saga för barn och för vuxna barn och kanske allra mest för vuxna vuxna.

 

Hanya Yanagihara - Ett litet liv
OM jag måste välja en favoritbok i år så är det den här. En tegelsten som man inte vill att ska ta slut. En läsupplevelse bortom nästan allt annat. Nästan alla triggervarningsetiketter som ni kan tänka er bör dock flaggas med innan ni befattar er med den här. Det är självmordstankar, självskadebeteenden, sexuella utnyttjanden, manipulation och härskartekniker av alla de slag. Men det är så mycket bortom det också. Om ni tror er klara av den så LÄS för allt i världen.

 

 

Det om det. Ny lista nästa år.

 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 8 med bokstäver:

En kort historik över människan

Människan har skrivit sedan den dagen denne knäckte koden och plitade ner AFRIKA med spretiga bokstäver på ett kopieringspapper. Människan skrev för att viljan blomstrade upp i dennes ivriga barnakropp. Någonstans på vägen förändrades något. Nu skriver människan för att människan är illa tvungen.